When I close my eyes , I see that smile.....

Tuesday, January 17, 2012

Masalah ...

Salam petang wey .....
          Petang ni redup sikit-kan .. Pergh , semalam panas betul . Okay , tak payah nak meleret sangat lah kan .. Eycha bukan nak cerita pasal masalah eycha atau sesiapa pun tau .. Tapi cuma nak meluahkan pendapat je ... Ye la kalau pendapat ni lama-lama simpan pun tak guna kan ? Okay jum cerita ...


Dalam dunia ni tak ade sorang pun terlepas daripada masalah kan ? Betul kan ? Cuba fikir balik , bayi yang baru lahir pun ada komplikasi itu lah , ini lah .. Memanglah orang akan cakap , bayi tu bermasalah sebab ibu dia tak menjaga dia dengan baik . Tapi kita fikir balik lah kan .. Orang yang jaga pemakanan lah , itu lah , ini lah tapi at last baby dia still ada komplikasi . Kat sini kan eycha nak cakap kalau dah tersurat kat atas sana kita tak boleh na melawan .. Kalau tak kerana kehendak allah akan terjadi ke masalah kepada baby tu ?? See ?


Pernah tak korang duduk sekejap , fikir kenapa masalah tu datang pada korang ? Tak pernah kan ? Korang cuma tahu mengeluh je kan ? ( Sorry kalau ada yang terasa ) Eycha pun dulu macam tu juga , ada masalah je merungut sampai penat otak . Tapi bila hari berganti hari dan eycha semakin matang , eycha banyak berfikir pasal masalah yang ada pada eycha , kawan-kawan , keluarga , orang ramai . Kita kena ingat yang Allah tak akan bagi kita masalah yang tak mampu kita nak handle . Allah bagi masalah tu sebab nak uji korang je . Lagi satu sebab apa Dia nak uji korang , sebab Dia sayang korang lah . Pernah tak korang fikir kenapa korang demam ke , batuk ke ? Sakit yang remeh temeh la pokok nya ? Mungkin sebab Dia nak kurangkan sikit dosa kita . Kita dah buat baik kan , mestilah ada ganjaranya . Mungkin korang akan ingat masalah korang lagi besar tapi dekat luar sana ramai lagi yang ada masalah sama macam korang plus lebih teruk lagi . Tapi diaorang boleh je tempuh semua tu . Korang suka ke kalau hidup korang sama saje ..


Pagi bangun on time ,
pergi kerja/sekolah ,
petang balik rumah balik ...
Ada masa lapang lepak2 ..


Macam tak best je kan .. Cuba yang ni pulak ...


Pagi bangun terlambat ,
Masuk kerja/sekolah kena marah ,
Dapat kerja menimbun-nimbun ,
Petang balik rumah bersepah sana sini ..
Ada masa lapang kena kemas rumah/ lepak baru sekejap ayah/mak dah panggil ...


Amacam ?  Korang pilih yang pertama or yang kedua .. Memanglah kita tak nak situasi ke dua tu terus jadi tapi kalau sesekali jadi kan haru jadi nya .. So ada lah bengkang-bengkok sikit hidup kita . Kalau kat sekolah pun kita belajar yang lain2 .. Betul tak ?? Ke korang masa dekat sekolah sebulan belajar buat huruf A , bulan depan belajar buat huruf B . Tak kan ??


Masalah tu cuma nak mencantikkan jalan hidup kita je . Selain tu ianya pengajaran juga . Tapi tak tahulah kalau yang hati tenggiling mati sampai tak nak amik iktibar dari pengalaman lepas . Korang kena ingat sebelum roh korang na ditiupkan , masa tu kan korang dah bersedia nak tempuh dunia yang kejam ni ... In case , masa mak eycha mengandungkan eycha dia pernah terjatuh . Tapi alhamdulillah eycha still bertahan , ade je lagi ni ha tengah taip2 ayat ni .. Hahah ... Lagi satu , bagi eycha kalau korang rasa masalah korang tu berat sangat , korang lepaskan aje (cerita) dekat sesiapa .. Tapi make sure yang boleh dipercayai lah ye ... Kalau malu sangat korang tulis dalam diari tak pun dalam blog pastu private kan .. Lagi satu korang pegi lah cari mana2 tempat tinggi bukan untuk terjun tau !!! Korang menjeritlah sekuat dan sepanjang mana korang nak ....  Jangan jerit sampai anak tekak terkeluar sudah lah ...  Memang cadangan yang eycha bagi ni tak boleh nak menyelesaikan masalah tapi sekurang-kurangnya , korang akan rasa lega ... Tak adalah terbuku sangat sampai kena penyakit hati bengkak ... Huuuuuu ... bahaya wooo ...


Okay la , malas nak taip panjang2 .. Buakn ada yang baca pun ... Hahah .. Babai ...
Lurve eycha , ampang ....

2 comments:

  1. da bole jd pakar motivasi ahaha..

    ReplyDelete
  2. ai perli ketat nampak .... ayoyo kadawale .... hahahah

    ReplyDelete