When I close my eyes , I see that smile.....

Wednesday, February 8, 2012

Ke-alpaan ...

Happy 2 a.m bloggers ...
            Waaaaa ... So fresh ... Bukan sedut udara segar tau tapi eycha baru habis mandi ... Hahah .. Okay disini eycha nak tekan-kan bahawa mandi malam adalah amat tidak elok ... Jangan diamalkan ..!! Eycha mandi pon sebab baru balik kerja dan baru habis kemas rumah ... Minggu ni teramat-lah sibuk ... Sampai cuti awam pun eycha kerja juga ... Betul-lah kata-kata pepatah ikut hati mati ... Disebabkan ikut sangat hati ni nak buat kerja main-main baru tadi siap "monthly billing" Apa2 pun eycha nak ucapkan jutaan terima kasih pada kak ara , kerana sudi teman eycha berapa hari ni buat kerja ... Budi dia terlampau besar .. Malu pula eycha jadi nya ... She was to nice , kind .... Thanks Allah because send her for me ... Okay let's go to our topic ... 


Ke-alpa-an a.k.a ke-lalai-an/lupa ....


         First at all eycha tak tuju pada sesiapa okay ?! Hanya untuk renungan bersama .. Pada yang terasa tu eycha cuma nak cakap , TAK SUKA BOLEH CLICK PADA BUTANG 'X' DEKAT ATAS TU !! Malas dah nak layan orang yang kuat tocing ni ... Hish ..! Okay mula2 eycha nak cerita pasal manusia yang lupa pada suruhan penciptanya (ALLAH S.W.T) Eycha bukan-lah baik atau arif pasal agama ni .. Tapi eycha cakap apa yang eycha tahu-lah-kan ... Korang perasan tak manusia selalu ucap TERIMA KASIH ALLAH kerana bla .. bla .. bla ... AKU BERSYUKUR YA ALLAH .... Dan macam2 lagi-lah ... Tapikan korang pernah tak buat apa suruhan-NYA dan meninggalkan larangan-NYA ..? Okay eycha bagi contoh .... Korang dalam sesebuah majlis , ceramah , perhimpunan dan sebagainye la kan ... Dalam ucapan korang tak habis2 memuji ALLAH ... Tapi dalam korang tak sedar korang dah LUPA nak menunaikan benda yang paling wajib iaitu SOLAT ... Yang korang sibuk-kan ucapan demi ucapan ... Dan waktu makan tengah hari .. Haiya ... Sepanjang eycha hadiri ape2 event (setakat yang eycha jumpa-lah) tak pernah lagi dalam agenda tu tulis cam ni ...


1.00 p.m - Lunch hour ...
1.40 p.m - Solat Zohor bersama ...
2.15 p.m - Sambung majlis ..... ( until asar )
4.50 p.m - Solat Asar ...
5.30 p.m - bla ... bla .. bla ...
7.30 p.m - Solat Maghrib ....
8.00 p.m - bla ... bla .. bla ...
8.45 p.m - Solat Isyak ....
9.15 p.m - bla ... bla ... bla ....


Yang biasa eycha jumpa ...


1.00 - Lunch hour ...
2.15 - bla .. bla .. bla ...
4.50 - tea time ....
5.00 - bla .. bla .. bla ... sampai lah habis majlis ... kan ? kan ? kan ?


Hahah .. Betul tak ? Sorry-lah kalau eycha salah , tapi itu apa yang eycha jumpa setakat nie ... Jadi eycha harap korang yang nak buat event tu buat-lah lepas isyak or adakan waktu untuk bersolat ... OKay ???




Seterus-nya eycha nak cerita pasal manusia yang suka berbohong mengguna-kan nama ALLAH ... Eycha paling pantang kalau benda ni terjadi ... Pengalaman eycha cam gini ... Jom zoom in out ...
Dia menipu untuk meyakin-kan eycha .. Lepas tu dia cakap pasal hukum2 ALLAH , dia cakap pasal dosa , pahala dengan eycha , dia cakap pasal kesan atas perbuatan kita yang akan ALLAH balas .. Oh my my ..!! Eycha memang tak boleh terima kalau benda ni terjadi .. You know why i'm so angry ?? Sebab-nya cara dia-orang tu macam memperlekeh-kan , mempermainkan ALLAH .... Macam tak takut dengan apa yang diaorang buat tu ... Dia LUPA yang masa dia berbohong tu dia dah buat dosa .. Tapi masih lagi nak tunjuk bagus yang konon-nya dia baik-lah , buat suruhan-NYA lah dengan muka yang INNOCENT !!! Huh !!! ANNOYING !!! Dah lah tak mo cerita pasal nie lagi ... Sakit hati pulak .... Next Story ....


Bab nie eycha paling2 sukeee .... LUPA pada ALLAH bila dah SENANG , SIHAT , dan DAPAT APA DIA NAK ... Tak semua yang macam nie tapi segelintir-nya memang ada ... Cuba kita buat renungan bersama eh ... Masa susah cakap cam gini dekat ALLAH ... " Ya Allah kalau-lah KAU beri aku kesenangan akan aku pergi menunaikan haji / akan aku menderma pada fakir miskin setiap tahun selagi ada rezeki dari-MU / akan aku menjadi hamba-Mu yang taat  / akan menjaga diri ini dengan sebaik mungkin ( Bila sakit ) / aku akan jadi anak yang baik ... bla ... bla .. bla ... Taaaappppiiii ......!!!! Bila dah dapat buat2 tak reti pulak janji dia pada ALLAH tu .. Masa dalam keadaan kritikal tu bukan main lagi eh kau ingat yang dekat ATAS tu ... Bila lepas sesak kau ... Hiiiii , setan pun kalah dengan kau ..... Tapi yang pelik-nya janji dengan manusia tu TAK LUPA LAK (untuk pasangan bercinta) ... ish .. ish .. ish ... Ntah lah NO COMENT .... Marilah kita merenung bersama eh ?


Bab yang terakhir nie eycha paling2 suka ... Manusia lupa pada manusia ... Korang pun mesti-lah pernah rasa benda ni ... Eycha bagi hint eh ' KACANG LUPA-KAN KULIT' ... Hahah .. Pernah kena-kan ??? Eycha pun pernah-lah ... Pengalaman buat kita matang-kan ?? Bila dia susah , sedih , sakit , bla ... bla .. bla ... Pandai je cari kita kan ?? Pandai je cari jalan ke-rumah kita , pandai je nak jaga hati kita , pandai je segala2-nya-lah ... Tapi bila kita dah tolong terbukak-lah topeng dia tu ... Huuuuuu ... Takut woooo ... Ayat2 biasa yang kaki KACANG nie guna ...


1 - aku mintak maaf sakit-kan hati kau ...
2 - aku tak sengaja ...
3 - aku tengah marah time tu ...
4 -  aku terlepas cakap je time tu ..
5 - kau-lah kawan aku dunia akhirat ..
6 - kau-lah permata ...
7 , 8 , 9 , 10 - ................ sendiri tahu-lah kan ...
Hahahah ..... Okay lah dah pukul 3.00a.m nie ... King nak beradu dulu ... Hihihih ...


p/s : agak2 kena tak smash eycha tu ?? ~lalalalal~


Lurve eycha , ampang ....



2 comments:

  1. jangan lah Eycha puji akk , akk buat ngan hati y ikhlas .. sbb akk da anggap Eycha bes fren f eva .. tp artikel Eycha tu btol la ..

    ReplyDelete
  2. hahahah .. koyak ta sua tu ??? hahah ... sekadar renungan kak ....

    ReplyDelete